Oud-Feyenoorder Kökcü beste Eredivisievoetballer vorig seizoen

4 September 2023, 22:13 uur
Sport
mainImage
ANP

Orkun Kökcü is uitgeroepen tot beste voetballer van vorig seizoen in de Eredivisie. De oud-Feyenoorder, die dit seizoen uitkomt voor Benfica, versloeg in de verkiezing voormalige ploeggenoten Santiago Giménez en David Hancko, oud-PSV'er Xavi Simons (nu RB Leipzig) en voormalig FC Twente-speler Vaclav Cerny (nu VfL Wolfsburg).

Kökcü kende een uitstekend seizoen met Feyenoord, waarmee hij de eerste landstitel voor de Rotterdammers sinds 2017 veroverde. De 22-jarige aanvoerder maakte zelf acht treffers in 32 competitieduels. De Turkse international volgt oud-Ajacied Jurriën Timber op als beste speler van de Eredivisie.

Bij de vrouwen won Fenna Kalma de prijs voor het tweede jaar op rij. De 23-jarige spits liet in de verkiezing Daphne van Domselaar, Tiny Hoekstra, Marisa Olislagers en Liz Rijsbergen achter zich. Kalma werd vorig jaar in dienst van FC Twente topscorer van de Vrouwen Eredivisie met dertig doelpunten. De aanvalster speelt inmiddels bij VfL Wolfsburg.

De 20-jarige Simons moest de prijs voor beste speler aan Kökcü laten, maar werd wel uitgeroepen tot grootste talent. De eveneens 20-jarige Esmee Brugts, die deze zomer van PSV naar FC Barcelona verhuisde, werd verkozen tot grootste talent bij de vrouwen.

Oud-trainer en voormalig bondscoach Louis van Gaal kreeg de Eredivisie Oeuvre Award.


Door: ANP